FROSKEHOPP OG LINJEGYMNASTIKK

Grete Haug Pettersen, AF3A

Reell utveksling innebærer aktiv deltakelse i så mange som mulig av de aktiviteter som ble bedrevet på våre vennskapsskoler. Yrkesskolens gymtime var i så måte intet unntak. 

Tre bleike jenter, klare til innsats under en steikende tropesol vakte oppsikt, og latter, blant elevene. Da vi etter litt bøy, tøy og strekk – lydige etter gymlærerens kommandorop- gikk over til øvelsen "froskehopp", ble ikke begeistringen mindre, eller latteren mildere. En liten tilskuerskare nøt også synet av svette, froskehoppende Sortlandselever, og utbyttet av timen må sies å ha vært relativt stort for alle parter, enten det nå var i form av strammere lårmuskulatur eller en god latter….

To uker på besøk gir ikke tid til mer enn et lite innblikk i hvordan livet fortonet seg på våre vennskapsskoler. Tiden blei fordelt mellom to skoler, - en yrkesfagskole og en allmennfagskole. Yrkesfagskolen i Puerto Cabezas har både møbelsnekring og betongfag på timeplanen.

Elevsammensetningen på yrkesskolen kan ikke sies å være helt basert på likestilling hva kjønn angår. 99 prosent gutter, betydde at en delegasjon på seks jenter blei godt mottatt… Det samme gjaldt for øvrig på de fleste stedene vi besøkte. Vi blei blant annet invitert heim til en forfriskende kokosnøtt i en av elevenes kokoshage, kveldsmat hos prestene i en av elevenes kirke, og vi delte opplevelsesrike utflukter med både elever og lærere fra begge skolene.

Store kladder, mangel på bøker, overarbeidede lærere, slitte klasserom og stort frafall av elever var en del av de problemene som i høyeste grad var til stede. Til tross for dette, representerte allikevel det å kunne fullføre en videregående utdannelse en mulighet for å kunne få en tryggere framtid for de som fullfører. Samarbeidsprosjektet mellom Sortland videregående skole og skolene i Puerto Cabezas innebærer foruten de rent vennskapelige relasjonene også at elevene på Sortland skaffer til veie midler, som kommer utvalgte elever i Nicaragua til gode i form av stipender. Dette gir elever som ellers ikke ville hatt muligheten til å fullføre utdannelsen sin av økonomiske grunner, mulighet til å fullende sin skolegang.

Kokaintesten….

Selv om ulikhetene var mer påfallende enn likhetene, hva angikk undervisningsopplegget i Puerto Cabezas, var det i alle fall minst en ting vi kjente igjen.

Narkotika er et globalt problem som også omfatter Nicaragua, ikke minst Nicaraguas østkyst, hvor Puerto Cabezas ligger. Landet har en slags transittfunksjon i narkotrafikken mellom de store produsentlandene i Sør-Amerika, og det endelige markedet; USA. Dette gjør tilgangen på blant annet kokain stor, og dette faktum, kombinert med andre omfattende og økende sosiale problemer, gjør at narkotika er et økende samfunnsproblem i Puerto Cabezas.

Som en konsekvens av dette, gjestet en av byens politimenn en dag yrkesskolen. For oss Sortlandselever, som nærmest er oppvokst med begrepet "ANT" som en del av vår grunnskoleutdanning, og opplevd mang en holdningsskapende narkotikakampanje, var det mye kjent stoff politimannen hadde å by på. Ingen tvil om at budskapet nådde fram til de femtitalls guttene som hørte på, og responsen fra tilhørerne tydet på at for mange var dette et aktuelt problem. 

På et punkt skilte imidlertid politimannens opplegg seg fra det vi før hadde sett. Med seg i vesken hadde han nemlig små demonstrasjonprøver av ulike stoffer. Deriblant kokain, og vi fikk både se og kjenne på stoffet, og lærte oss kokaintesten; altså hvordan kunne fastslå hvorvidt et hvitt pulver er kokain eller ikke, uten å på noen måte innta det. Denne kunnskapen kommer oss vel sannsynligvis ikke til nytte, dog, det var en interessant time. Både på grunn av dens budskap, og det å oppleve at det blir gjort holdningsskapende arbeid blant ungdom på et sted hvor mye mangler, hva sosial trygghet og velferd angår.

Grete Haug Pettersen, AF3A

Vil du lese mer om kokainproblematikken i Puerto Cabezas - prøv artikkelen King Cocaine in Nicaragua

 

CNN Norge har artikler om Nicaragua. Du kan også abonnere på nyhetsbrev her.

La Prensa og La Tribuna , hovedstadsaviser med egen side på www for deg som kan spansk.

 


TIL HEGES HJEMMESIDE